Takarít, őriz, sűrít, vizet hord. Mindezt meg kell csinálnia egy fiatal méhnek, mielőtt eljuthat a nektárgyűjtés nemes munkájáig. A Petőfi Akadémia videójából megismerhetjük a méhek különleges életét és egy kaptárt is láthatunk belülről Nagy Balázs idegenvezetésével. És az is kiderül, mért kérik a méhészek, hogy napnyugta előtt egy órával permetezzenek csak a kerttulajdonosok.

A Méhészet Hivatás  — hirdeti Nagy Balázs méhész pólóján a felirat, ahogyan kiemeli a kaptár mézterérből a mézkeretet a film elején. 

„A családi legendárium szerint dédapám és nagyapám is méhészkedett. A nagyapám hét méhcsaládot hagyott maga után és ebből fejlesztettük fel a méhészetünket"  — meséli.

„Lehet látni sötétebb foltokat, az a virágpor, ahol csillog a nektár, az a még érlelés alatt álló méz, itt pedig a lefedett, érett méz látható" - tart gyors idegenvezetést a mézkereten belül Balázs.

A kaptárban a méztér alatt helyezkedik el az anyarács, ami megakadályozza az anyát abban, hogy ösztöneinek engedelmeskedve a mézteret petézze tele.  

„Ennek köszönhető, hogy tiszta mézet tudok pörgetni  — avat be a részletekbe Balázs  — nem kell válogatnom a mézkereteket, hogy fias vagy nem fias."

A méz nektárból készül. Ez az a híg cukorszirup, amit  a méhek a virágokból gyűjtenek. Ezt viszik be a kaptárba, de már saját enzimjeikkel gazdagítva. Szétterítik, majd a kijáratnál szárnyrezegtetéssel léghuzatot képeznek - ettől szárad és érlelődik lassan a nektár mézzé. Mikor eléri a megfelelő állagot, a méhek viaszpecséttel zárják le a kész mézet tartalmazó sejtet.

Balázs megmutatja a kaptár lelkét, a fészket is. Itt már lehet látni a különböző fajtájú méheket: a dolgozók mellett élnek még ugyanis a kaptárban fullánk nélküli herék is. A méhész mindezt védőruha nélkül, egy szál pólóban, egy füstölő segítségével prezentálja a Petőfi Akadémia nézőinek — és láthatjuk, hogy még akkor sem esik pánikba , ha egy méh betéved a pólója alá. De persze megkérdeztük, mi a teendő, ha megcsíp minket egy méh.

„Nagyon fontos, hogy ne nyomjuk össze a fullánkot, hanem kaparó mozdulattal próbáljuk meg eltávolítani  — mondja  — mert ha megfogjuk és úgy próbáljuk kihúzni, azzal tulajdonképpen a mérget magunk nyomjuk be a testünkbe." 

Nagy Balázs szemlélete szerint a  méz egy jutalom a növényektől a  méhek számára  — a porzásért cserébe. És ezt komolyan is veszi.

„Én úgy méhészkedem, hogy bent marad a méheknek az, ami az övék, és mindig csak a pluszt vesszük el."

A filmből kiderül, mit jelent az érett méz lefedelezése, hogyan pörgetik ki a méhészek a keretekből a  mézet és milyen látvány az, mikor pergetés után kicsorog a friss méz, ahogyan a must a présből szüretkor.

Nagy Balázs nem csak mesél, bemutat és kalauzol, de kér is -nem nagy dolgot, de a méhek és a méhészek szempontjából kardinálisat  — minden kerttulajdonostól. 

„Fontos, hogy csak napnyugta előtt egy órával kezdjenek permetezni a  kertekben  — mondja a méhész  — mert a méhek akkor már nem gyűjtenek nektárt.  Nélkülük ne lenne zöldség, gyümölcs. Vigyázzunk rájuk! "

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Aki feliratkozik a Kultúra.hu Youtube-csatornájára, azonnal értesülhet az új részek megjelenéséről. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!