Hova vezetne, ha eltűnne a paraszti kultúra a Kárpát-medencéből?Egy különleges ember, az általa felépített Tündérkert, és árnyalt, kiérlelt gondolatai az új, Petőfi Akadémia című videósorozat első epizódjában. Ismerd meg a népi kultúrából eredő hasznos tudást öt percben a Petőfi Akadémia videóiból!

- Nagyon kevés időnk van arra, hogy a magyar kultúrát még visszahozzuk, visszatanuljuk. Ha ezt a kevés időt nem tudjuk jól eltölteni, akkor nem lesz a Kárpát-medence magyarságának helye a Kárpát-medencében. Mert az a nép, amelyik elveszti a kultúráját, nem tud fennmaradni a történelem viharaiban - vallja Kovács Gyula pomológus. Hogy miért? És mit tehetünk?  Kiderül a videóból!

A Petőfi Kulturális Ügynökség  Petőfi Akadémia címmel videósorozatot indított 2024 áprilisától a Kultúra.hu YouTube-csatornáján. A kisfilmek őseink feledésbe merült tudásanyagát idézik fel számunkra – ismereteket szerezhetünk többek közt a kenyérsütésről, a gyümölcsfametszésről, a komposztálásról vagy éppen az ecetkészítésről. 

Az első epizódban Kovács Gyula pomológus osztja meg gondolatait arról, hogy miért is bírnak megtartó erővel hagyományaink, és miért felelősségünk az abban rejlő hasznos tudás továbbadása a fiatalok számára. Kovács Gyula, a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfajták megmentésének céljából megalakuló Tündérkert alapítója az 1990-es években kezdett tudatosan ősi gyümölcsfajták gyűjtésével foglalkozni. Jelenleg több kisebb-nagyobb területen körülbelül 3500 gyümölcsfajtát őriz, ezzel Európa legnagyobb egy nemzethez kötődő gyümölcsgyűjteményét hozta létre. A nemrégiben megjelent Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című könyvet Ambrus Lajossal társszerzőként jegyzi. A kiadvány a magyar gyümölcsismeret és gyümölcstermesztés világába invitál minket, egyszerre működik kézikönyvként, almanachként és forrásgyűjteményként.

A Petőfi Akadémia a hasznos tudás online adatbázisaként folyamatosan bővülő videókínálatával elhozza a tradíció felhalmozott, évszázados tudáskincséből azt, ami a 21. századi hétköznapokban is hasznos mindannyiunk számára! Keresd a videokat minden hétfőn a Kultúra.hu Youtube-csatornáján! Iratkozz fel, és értesítünk az újdonságokról!