Panelházak árnyékában bújik meg Zugló első közösségi kertje, a 10 éve működő Zsálya Kert. Városlakók is megtapasztalhatják itt a kertészkedés élményét - mi pedig megtanulhatunk komposztálni a Petőfi Akadémia videójából!

Gyöngyösi Emese, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető kutatója kalauzolja a Petőfi Akadémia nézőit a Zsálya Kert ágyásai közt. Ebben a közösségi kertben generációk találkoznak és élő tudásátadás folyik napról napra - meg persze zöldségek teremnek, és komposzt is képződik a közös komposztálóban. 

„A komposzt rendkívül jó talajtakaró anyag, a kipárolgást csökkenti, és talajéletet ad"- foglalja össze a lényeget Gyöngyösi Emese. 

És hogyan lehet saját komposztunk? 

Elsőként készítsünk komposzt-keretet. Bármilyen anyagból lehet; a lényeg, hogy a levegő könnyen átjárja a komposzt-halmot - tehát ne tömör, hanem szellős ládában gondolkodjunk. Ha zárható a fedele, távol tudjuk tartani a csemegézni vágyó madarakat, mókusokat. 

A helyszín is fontos: a komposzt árnyékban képződik jól, mert tűző napon túl sok nedvesség párologna el belőle.  Elsőként magas széntartalmú anyagokkal töltsük a komposzt-keretet. Ezek általában a barna, szálas szerkezetű anyagok, mint pl.  a gallyak és a lomb - de a kezeletlen papírhulladék is megfelelő. A másik összetevő a magas nitrogéntartalmú hulladék, mint pl. a zöldség- és gyümölcshéj, a konyhai hulladékok vagy a frissen vágott fű. Ha fele-fele arányban vegyítjük ezeket az összetevőket, akkor nem tudjuk elrontani a komposztunkat. 

És mi az, amit tilos beletenni a komposztálóba? Az egyik csoport a déligyümölcsök héja - mert ugyan konyhai hulladékok, de felületüket vegyszerekkel kezelik. Az ételmaradékok komposztálóba helyezése sem szerencsés - mert a patkányokat vonzza ezek illata. A tojáshéjat pedig csak összeporítva lehet komposztálni - a csontokat viszont egyáltalán nem.  

Nyáron javasolt a komposzt locsolása, hogy a talajlakó élőlények számára ideális maradjon a környezet - és átforgatás is javasolt a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében. 

És hogy mikor lesz kész a komposztunk? Mikor a komposztkeret megtelik, az anyagot át kell rostálni. Ami átesik a rostán, már használható is a kertben. A Petőfi Akadémia videójában további inspirációt meríthet mindenki, aki belevágna a komposztálásba.

A Petőfi Akadémia videói hétről hétre elhozzák a hasznos tudást, amelyet őseink évszázadokon át gyűjtögettek. Tapasztalataik, módszereik, mai, modern életünkbe is beilleszthető praktikáik könnyen elsajátíthatók a sorozat videóiból. Tarts a Petőfi Akadémiával hétről hétre - és tanuljuk vissza együtt a hasznos tudást!