Hogyan javíthatjuk meg otthon ruháinkat? Nagymamáink még villanykörtét tettek a zokniba, hogy azon kifeszítve „stoppolják meg” – varrják be a lyukakat a nagylábujjnál vagy a sarkon. Zoknit ma már ritkán javítunk, de egy-egy leszakadt gomb, elengedett varrás házi kiigazítása hasznos tudás ma is. A Petőfi Akadémia 12. részében Vass Ágnes kézművestől tanulhatunk kézzel varrni, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb öltésfajtákat.

Hogyan helyettesíthetjük a gépi varrást kézi öltésekkel? Hogyan lehetne otthon kézzel nadrágot felvarrni, zippzárt bevarrni, vagy épp felvarrót, foltot a ruhadarabra erősíteni? A Petőfi Akadémia 12. részében közelről láthatjuk és követhetjük lépésről lépésre a varrás folyamatát: Vass Ágnes kézműves mutatja be a leghasznosabb öltéseket. Utasításait olyanok is tudják követni, akik még sosem vettek varrótűt a kezükbe. Megtudhatjuk, mire jó a kézi tisztázó öltés, és hogyan varrjunk fel egy gombot.

A leggyakrabban használható öltésfajták

1. Pelenkaöltés

Ez az öltésfajta a legalkalmasabb nadrágszár felvarrására, anyagszélek szegésére, tisztázására, illatpárnácskák vagy figurák varrásakor, illetve díszítésre.

2. Cikk-cakk öltés

Gyakori öltésfajta, amelyet nemcsak géppel, hanem kézzel is elkészíthetünk. Rátétek felvarrására, díszítésre, a textil beszegésére, sőt, még gomblyuk készítésekor is hasznos.

3. Fércöltés

A fércelés anyagok átmeneti összeillesztésére alkalmas, ideiglenes varrás. Gyors, de nem tartós, jelölésre is használható öltés.

4. Huroköltés

A hurkos tisztázó öltés nagyon biztonságos szegést ad az anyagoknak. Jó arra is, hogy összevarjunk akár kettőnél több réteget, de díszítésre is használható.

Ha többet akarsz tudni a varrásról, kövesd a Petőfi Akadémia sorozatát! Hamarosan érkezik a gépi varrás alapjairól szóló epizód. A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza a tradíció évszázados tudáskincsének ma is használatban lévő praktikus elemeit. Tanuljuk vissza együtt a régiek tudását! Petőfi Akadémia minden hétfőn új epizóddal a Kultúra.hu YouTube-csatornáján.

Források: Sulinet Tudásbázis