Mi van a bodzán kívül? Hát például menta, citromfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű. Ezekből mindből különleges, finom szörpöt készíthetünk! A Petőfi Akadémia legfrissebb epizódjából az is kiderül, hogyan.

A bodzaszörp közismert virágszörpünk - de vajon mindenki tudja, mikor kell leszedni a bodzát, hogy a lehető legtöbb virágport tartalmazza - és így a lehető legízletesebb legyen a szörpünk?  És hogy hogyan vigyázhatunk a virágporra munka közben? A Petőfi Akadémia friss epizódjában Tischnerné Tóth Szilvia elárulja!

De nem csak a bodzáról van szó a Petőfi Akadémia legfrissebb epizódjában: lépésről lépésre elsajátítható a mentaszörp-készítés is. A menta fás száráról le kell szedni a leveleket. Szárból csak a felső szakasz aprítható a főzetbe -  de csak akkor, ha a szár lágy.

Először a szirupot készíti el Szilvia. A recept szerint 1 l vízhez 1 kg cukrot kell használni. Fontos, hogy 10 g citromsav is kell az ideális ízélményhez. A kisfilmből az is kiderül,  mennyi ideig és hogyan kell főzni ezt a szörp-alapot. Vajon mire kell figyeli, ha nem cukorral, hanem mézzel dolgozunk?

Hány fokra kell hűteni a szirupot, mielőtt beletesszük a növényeket? Miért nem lehet a lobogó vízbe bedobni őket? És mik az arányok? Mennyi növényre van szükségünk ahhoz, hogy ne csak édes, hanem ízes is legyen s szörpünk? Menta citromfű zsálya és rozmaring pl. sok kell:  legalább 20 dkg/ 1 l szirup. Szilvia azt mondja, fontos, hogy ne felejtsük el megtörni a leveleket!

A Petőfi Akadémia kisfilmjéből azt is megtudhatjuk, mennyit kell állni hagyni a szörpöt leszűrés előtt, hogyan lehet a legegyszerűbben leszűrni a főzetet és mitől állnak el szörpjeink a legtovább.

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza azt a hasznos tudást, azokat a praktikákat, amelyeket nagyanyáink és nagyapáink generációkon át halmoztak fel - hogy ma, a 21. században öt percben megtanulhassuk tőlük a ma is kiválóan alkalmazható trükköket! A sorozat részei mind megtekinthetők a Petőfi Akadémia lejátszási listán, a Kultúra.hu Youtube-csatornáján!