A Petőfi Akadémia e heti epizódjában megtanulhattuk a mentaszörp készítését. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek azok a nyáron viszonylag hosszú időn át begyűjthető virágok, amelyek szörp formájában az asztalunkra kerülhetnek.
PITYPANG
Kevesen tudják, de a mindenütt megtalálható pitypang nem csak a gyerekek kedvence - gyógynövényként tartja számon a népi gyógyászat évszázadok óta. Májerősítő, méregtelenítő hatása miatt a levelét és a gyökerét fogyaszthatjuk - virágából pedig gyönyörű, napsárga szörp készíthető.
![]()
A recept szerint a virágszirmokat le kell vágni ollóval. Ha egy bögrényi sziromra szert tettünk ily módon, kezdődhet a főzés. 3 bögre vízzel főzzük lassú tűzön addig, míg napsáraga szín kioldódik. Fedő alatt hagyjuk kihűlni - majd szűrjük le a szirmokat. Fél kiló cukorral és 2 citrom levével forraljuk fel újra majd - még forrón - tegyük steril üvegekbe. Ha egy éjszakát szárazdunsztban töltenek az üvegeink, még karácsonykor is élvezhetjük a ragyogó sárga pitypangszörpöt!
RÓZSA
Érdekes, de csak a vörös vagy erős mély rózsaszínű rózsa ad finom szörpöt - sárga vagy fehér rózsából nem érdemes nekiállni a műveletnek. Először a szirmokat szedjük le a virágokról. Ha 50 dkg szirmunk összegyűlt, nekiláthatunk a főzésnek. Fél kg sziromhoz 2 l vízzel számoljunk. Első körben addig főzzük a rózsákat, míg kifehérednek. ekkor a főzetünk már élénkpiros lesz. Szűrjük le a szirmokat, majd adjunk a főzethez 1-1,5 kg cukrot és 2-3 citrom levét. Forrón töltsük üvegekbe és ha télen is fogyasztani szeretnénk, szárazdunsztban, lassan hagyjuk kihűlni.
![]()
LEVENDULA
Az illatos levendula is régóta használt gyógynövény. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása miatt kenőcsökbe tették, epeműködést serkentő hatása miatt teaként és szörpént is fogyasztható. Illóolaja párologtatva nyugtató hatású. A szörp receptje könnyen megjegyezhető: 10 dkg virág, 1 l víz, 1 kg cukor és egy kávéskanál citromsav. Ennéla szörpnél először a szirupot érdemes felkészíteni - a vizet a cukorral és a citromsavval forraljuk fel. Mikor az összes cukor feloldódott, hagyjuk kicsit visszahűlni - mikor kb. 80 fokos, tegyük bele a levendulavirágokat. Hagyjuk állni a főzetet egy napig. Másnap szűrjük le, és főzzük fel újra. Hogy biztosan tartós legyen, 10 percig forraljuk. Forrón töltsük steril üvegekbe - és lassan hagyjuk kihűlni, tegyük szárazdunsztba egy éjszakára.
HÁRS
A hársfa virága gyógyít: erősíti az immunrendszert és segít a megfázás, felső légúti betegségek leküzdésében. Fontos tudni róla, hogy a szívre élénkítő hatása van, ezért figyelni kell, ne fogyasszunk belőle túl sokat. A hársfavirág-szörpöt a bodzához hasonlóan több napos áztatással készíthetjük el. Érdemes 3-4 nagy marék virággal, 3 liter vízzel, 1,5 kg cukorral és két kávéskanál citromsavval számolnunk. A virágokat és a felkarikázott citromot helyezzük üvegbe, és öntsünk rá a felforralt és kb. 70 fokosra visszahűtött vizet. 3 napig hagyjuk állni hűvös, sötét helyen. Keverjük át minden nap. 3 nap után szűrjük le és és forraljuk fel a hársvizet. Adjuk hozzá a cukrot. Forrón töltsük üvegekbe és szárazdunsztban hagyjuk lassan kihűlni.
![]()