A Petőfi Akadémia e heti epizódjában megtanulhattuk a mentaszörp készítését. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek azok a nyáron viszonylag hosszú időn át begyűjthető virágok, amelyek szörp formájában az asztalunkra kerülhetnek.

PITYPANG

Kevesen tudják, de a mindenütt megtalálható pitypang nem csak a gyerekek kedvence - gyógynövényként tartja számon a népi gyógyászat évszázadok óta. Májerősítő, méregtelenítő hatása miatt a levelét és a gyökerét fogyaszthatjuk - virágából pedig gyönyörű, napsárga szörp készíthető. 

A recept szerint a virágszirmokat le kell vágni ollóval. Ha egy bögrényi sziromra szert tettünk ily módon, kezdődhet a főzés. 3 bögre vízzel főzzük lassú tűzön addig, míg napsáraga szín kioldódik. Fedő alatt hagyjuk kihűlni - majd szűrjük le a szirmokat. Fél kiló cukorral és 2 citrom levével forraljuk fel újra majd - még forrón - tegyük steril üvegekbe. Ha egy éjszakát szárazdunsztban töltenek az üvegeink, még karácsonykor is élvezhetjük a ragyogó sárga pitypangszörpöt!

RÓZSA

Érdekes, de csak a vörös vagy erős mély rózsaszínű rózsa ad finom szörpöt - sárga vagy fehér rózsából nem érdemes nekiállni a műveletnek. Először a szirmokat szedjük le a virágokról. Ha 50 dkg szirmunk összegyűlt, nekiláthatunk a főzésnek. Fél kg sziromhoz 2 l vízzel számoljunk. Első körben addig főzzük a rózsákat, míg kifehérednek. ekkor a főzetünk már élénkpiros lesz. Szűrjük le a szirmokat, majd adjunk a főzethez 1-1,5 kg cukrot és 2-3 citrom levét.  Forrón töltsük üvegekbe és ha télen is fogyasztani szeretnénk, szárazdunsztban, lassan hagyjuk kihűlni.

LEVENDULA

Az illatos levendula is régóta használt gyógynövény. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása miatt kenőcsökbe tették, epeműködést serkentő hatása miatt teaként és szörpént is fogyasztható. Illóolaja párologtatva nyugtató hatású. A szörp receptje könnyen megjegyezhető: 10 dkg virág, 1 l víz, 1 kg cukor és egy kávéskanál citromsav. Ennéla  szörpnél először a szirupot érdemes felkészíteni - a vizet a cukorral és a citromsavval forraljuk fel.  Mikor az összes cukor feloldódott, hagyjuk kicsit visszahűlni - mikor kb. 80 fokos, tegyük bele a levendulavirágokat. Hagyjuk állni a főzetet egy napig. Másnap szűrjük le, és főzzük fel újra. Hogy biztosan tartós legyen, 10 percig forraljuk. Forrón töltsük steril üvegekbe - és lassan hagyjuk kihűlni, tegyük szárazdunsztba egy éjszakára.

HÁRS

A hársfa virága gyógyít: erősíti az immunrendszert és segít a megfázás, felső légúti betegségek leküzdésében. Fontos tudni róla, hogy a szívre élénkítő hatása van, ezért figyelni kell, ne fogyasszunk belőle túl sokat.  A hársfavirág-szörpöt a bodzához hasonlóan több napos áztatással készíthetjük el. Érdemes 3-4 nagy marék virággal, 3 liter vízzel, 1,5 kg cukorral és két kávéskanál citromsavval számolnunk.  A virágokat és a felkarikázott citromot helyezzük üvegbe, és öntsünk rá a felforralt és kb. 70 fokosra visszahűtött vizet. 3 napig hagyjuk állni hűvös, sötét helyen. Keverjük át minden nap. 3 nap után szűrjük le és és forraljuk fel a hársvizet. Adjuk hozzá a cukrot. Forrón töltsük üvegekbe és szárazdunsztban hagyjuk lassan kihűlni.